To nowa odsłona mającego już piętnastoletnią tradycję „święta chleba” organizowanego przez gminę Jawor w ramach Międzynarodowych Targów Chleba.
Trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, łączy najwyższy kunszt piekarniczy z historią i staropolską tradycją. Podczas Święta Chleba i Piernika najlepsi polscy piekarze i cukiernicy, stają w szranki w konkursach „Rzeźby Piekarskiej” i „Piekarza Roku”.
Na stoiskach prezentowane są wspaniałe bochny wypiekane według starych, często zapomnianych receptur, na prawdziwym zakwasie, chleby o wyjątkowym smaku, zapachu i składzie, np. z dynią, śliwką czy ostropestem.
Podczas animacji piekarniczo-cukierniczych, czyli wypieku „na żywo”, połączonym z degustacją, swój kunszt prezentują prawdziwi mistrzowie piekarnictwa, widzowie z bliska mogą przyjrzeć się najwyższym umiejętnościom piekarzy i metodom ich pracy. W czasie imprezy wypiekany jest chleb w tradycyjnym opalanym drewnem piecu.
Na stoiskach, prócz niezliczonej ilości chleba, znajdują się wyroby lokalnych rękodzielników i rzemieślników, m.in. naczynia lepione z gliny, a także żywność ekologiczna.
Podczas Święta Chleba i Piernika w Jaworze odbywają się warsztaty rzemieślnicze, np. piernikarskie, ceramiczne, a uczestnikom imprezy towarzyszy unoszący się zewsząd zapach świeżego pieczywa, cynamonu, miodu i przypraw korzennych.
Organizator:
Gmina Jawor,
Rynek 1, 59-400 Jawor
Jaworski Ośrodek Kultury,
Rynek 5, 59-400 Jawor
Współorganizatorzy:
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP
Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP
zdjęcia i opis: strona www wydarzenia