Aktualności

Zapowiedzi i relacje z wydarzeń.

PODSUMOWANIE FOLK FIESTY

Zakończenie lata w CRZ Krzywy Komin upłynęło pod znakiem kultury ludowej Dolnego Śląska. 21 września, od godz. 12.00 do 18.00 ponad 2500 osób pojawiło się na Folk Fieście, by posmakować, dotknąć i przyjrzeć się wszelakim elementom, które składają się na tradycję naszego regionu.

Mieliśmy przyjemność gościć 24 rzemieślników oraz wytwórców tradycyjnych przysmaków i produktów którzy prezentowali swoje wyroby.  Smakowe miody, naturalne pieczywo, soki tłoczone na zimno, przetwory z owoców lasu, wyjątkowe kapelusze i szydełkowe cuda to tylko garstka tego, co można było obejrzeć i zakupić.

Przez cały dzień odbywały się warsztaty, które cieszyły się dużą popularnością wśród uczestników imprezy. W warsztatch aktywnie wzięło udział ponad 100 osób. Można było zagłębić się w tajniki garncarstwa, koronczarstwa, hafciarstwa oraz dziergania na drutach. 20 miłośniczek robótek ręcznych podjęło próbę pobicia Rekordu Guinessa w szydełkowaniu.  Udało im się stworzyć 2,5 m2  trójkątnej chusty  zachełmiańskiej!

Nasi najmłodsi goście obejrzeli wyjątkowy spektakl „Fintikluszki – folkowe okruszki” w wykonaniu Wędrownego Teatru Lalek Małe Mi. Było to niezwykłe połączenie zapomnianych przypowiastek, obyczajów i  wierszyków z różnymi formami teatru lalek, tradycyjnych zabawek, instrumentów muzycznych oraz przyśpiewek ludowych. Dzieciaki zostały otoczone profesjonalną opieką animatorów, którzy poprowadzili tradycyjne gry i zabawy.

Oprawę muzyczną zapewniły  aż 4 ludowe zespoły – karkonoski zespół folkowy Szyszak, Zespół Muzyki Polskiej Mokosza, Dziecięcy Zespół Tańca Ludowego Mała Kalina oraz Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”. Podczas krótkich przerw w muzykowaniu zostały przeprowadzone liczne konkursy dla publiczności. Nagrody zostały ufundowane przez prezentujących się podczas jarmarku rzemieślników i wytwórców smakołyków.

Wydarzeniem towarzyszącym był Food Swap pod hasłem kuchni dolnośląskiej. Odwiedzili nas m.in. blogerzy tworzący magazyn kulinarny „Kocioł”. Okazało się, że smaki charakterystyczne dla Dolnego Śląska są bardzo zróżnicowane. Uczestnicy wymiany przygotowali m.in. zupę rakową, zupę orkiszową, bigos z czerwonej kapusty po wrocławsku, ruskie pierogi z Chrząstawy i knedle z cynamonem.

FOLK FIESTA była jednym z elementów projektu „Drogowskazy. Dolnośląska Mapa Legend i Rzemiosła”, którego koncepcja opiera się na zwiększeniu wiedzy z zakresu kultury, tradycji i rzemiosła regionalnego poprzez nowoczesne narzędzia takie jak interaktywna mapa Dolnego Śląska. Projekt współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.