Nauka ważenia piwa zajęła nam 36 lat. 6 lat naszego poszukiwania i nauki warzenia. Studiowanie książek, podróże do Belgii, Czech gdzie nadal warzy się tradycyjnymi metodami i 30 lat doświadczeń Pani Zuzanny Wierzbickiej, warzelnianej Browaru Sobótka Górka, która podzieliła się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem (nota bene cały czas udziela nam wskazówek podczas warzenia nowych warek – dziękujemy!). Wtedy też powstał projekt, którego finałem jest Piwo Sobótka Górka. Naszą misją jest powrót do dawnych smaków, gdzie ważniejsza w piwie jest ilość ekstraktu wydobytego podczas warzenia piwa, a nie ilość alkoholu. Chcemy, by produkt który oddamy na wasze podniebienia i języki nie musiał wzbudzać „pytań czego tam nawkładano?”, lecz wywoływał miłe doznania wydobyte z naturalnych składników. Chcemy by ten popularny napój był kwintesencją kończącego się dnia lub kropką nad „i” do posiłku.
Osiedle Browarniane 34
55-050 Sobótka
tel. 609 141 972
browarsobotka@prokonto.pl
http://browarnia.org/
https://www.facebook.com/BrowarniaSobotkaGorka
Opis i zdjęcia: strona www firmy