Lodziarnia powstała w roku 1946 i od tego czasu wytwarzane są tu lody rzemieślnicze według włoskich receptur, z naturalnych składników, zgodnie z tradycyjną technologią.
Pierwszymi właścicielami Romy byli Antoni Grzelak, pilot oraz włoski cukiernik, stąd włoska nazwa lodziarni. Wspólnicy poznali się na wojnie, służyli w jednym dywizjonie, a gdy w 1962 roku Antoni Grzelak przeniósł się do Warszawy, wrocławską lodziarnię przejął jego brat Franciszek, który przekazał ją w 1991 roku – Jerzemu Góralskiemu.
Obecny właściciel jest z wykształcenia mistrzem cukiernikiem, ale to produkcja lodów stała się jego prawdziwą pasją. Do oferowanych przez kilkadziesiąt lat czterech tradycyjnych smaków lodów dodał około stu nowych, produkowanych według własnych receptur. W ofercie lodziarni znajdują się smaki lodów warzywnych- marchewkowych, buraczanych, dyniowych, lody ciasteczkowe- makowe, sernik wiedeński, wyrabiane na bazie ciemnego piwa- lody piwne, czy unikatowe – z czarnego sezamu, chałwowe lub o wiele mówiącej nazwie Figa z Makiem.
Lody serwowane w Romie to jeden ze Specjałów Nadodrza- marki sygnującej tradycyjne smaki Nadodrza.
Lodziarnia Roma
ul Rydygiera 5
Wrocław
www.facebook.com/lodziarniaroma
zdjęcia i opis: strona www miejsca